Cardiologie Clinica Prevent Alba Iulia

Cardiologie Clinica Prevent Alba Iulia

Cardiologie

Cardiologia este o ramură a medicinei care se concentrează asupra diagnosticului și tratamentului afecțiunilor inimii și sistemului circulator. Medicul cardiolog este specialistul în această domeniu și are rolul crucial de a monitoriza, preveni și trata boli care afectează inima.

Un medic cardiolog are responsabilitatea de a efectua investigații precum electrocardiograme, ecocardiografii și teste de efort pentru a evalua funcția inimii. De asemenea, el interpretează rezultatele acestor investigații și formulează diagnosticul corect. Tratamentul poate implica administrarea de medicamente, consiliere privind schimbările în stilul de viață, sau, în unele cazuri, intervenții chirurgicale precum angioplastia sau bypass-ul coronarian.

Printre cele mai frecvente boli cardiologice se numără:

  • Boala coronariană: O afectare a arterelor coronariene care alimentează inima cu sânge, conducând la riscul de infarct miocardic.
  • Insuficiența cardiacă: O afecțiune în care inima nu pompează eficient sângele în organism, determinând oboseală și scădere a capacității de efort.
  • Hipertensiunea arterială: Presiunea arterială crescută, care poate duce la deteriorarea vaselor de sânge și creșterea riscului de boli cardiovasculare.
  • Aritmii: Tulburări ale ritmului cardiac, care pot varia de la bătăi neregulate la ritmuri periculoase pentru viață.
  • Cardiomiopatie: O afecțiune în care mușchiul inimii devine slăbit și nu mai poate pompa eficient sângele.

Este recomandat să consulți un cardiolog după o anumită vârstă sau dacă prezintă factori de risc precum fumatul, alimentația nesănătoasă, sedentarismul sau istoricul familial de boli cardiovasculare. Prin vizite regulate la cardiolog, se pot identifica și gestiona precoce afecțiunile, reducând riscul de complicații.

Beneficiați de consultații de cardiologie în Alba Iulia, vizitând Clinica Prevent.

Consultul cardiologic

Un consult cardiologic este o întâlnire cu un medic specialist cardiolog, pentru a evalua starea de sănătate a acestui organ vital. În cadrul consultului, medicul urmărește să înțeleagă modul în care inima funcționează și să identifice eventualele probleme. Consultul durează aproximativ 20 de minute și implică câteva etape importante.

În prima fază, medicul va discuta cu tine despre istoricul tău medical, stilul de viață și orice simptome pe care le-ai putea experimenta, cum ar fi durerea în piept, dificultățile de respirație sau oboseala excesivă. Aceste informații ajută medicul să obțină o imagine completă a sănătății tale.

Următoarea etapă constă într-un examen fizic, în care medicul va asculta inima cu ajutorul unui stetoscop și va măsura tensiunea arterială. Aceste proceduri simple oferă medicului informații esențiale despre ritmul inimii, presiunea arterială și alte aspecte importante ale sănătății cardiovasculare.

Medicul ar putea să-ți pună și câteva întrebări despre obiceiurile tale alimentare, activitatea fizică și istoricul familial pentru a identifica potențiali factori de risc. Aceste informații ajută la personalizarea recomandărilor pentru menținerea sănătății inimii.

La finalul consultului, medicul îți va oferi un rezumat al discuției și va putea să-ți ofere recomandări specifice. Poate să îți sugereze schimbări în stilul de viață, să discute despre eventualele teste suplimentare sau să stabilească un plan de urmărire a sănătății tale cardiovasculare.

Este important să discuți deschis cu medicul tău și să pui întrebări pentru a-ți clarifica orice nelămuriri. Un consult cardiologic este o ocazie excelentă de a lucra împreună cu medicul tău pentru a menține sau îmbunătăți sănătatea inimii tale.

EKG electrocardiograma

Electrocardiograma (EKG sau ECG) este o tehnică medicală non-invazivă care înregistrează activitatea electrică a inimii. Această procedură esențială oferă o imagine grafică a impulsurilor electrice care trec prin mușchiul inimii în timpul ciclului cardiac.

EKG-ul furnizează medicilor cardiologi o varietate de informații utile:

Ritmul cardiac: EKG-ul poate evalua ritmul inimii, evidențiind eventualele anomalii precum aritmii sau bătăi neregulate.

Conducerea electrică: Procedura oferă o imagine a modului în care semnalele electrice sunt transmise prin inimă, permițând identificarea problemelor legate de conducerea electrică, cum ar fi blocurile cardiace.

Activitatea atrială și ventriculară: EKG-ul poate distinge între activitatea electrică a atriilor și ventriculilor, ajutând la detectarea anomaliilor asociate cu diverse afecțiuni cardiace.

Leziuni ale mușchiului inimii: Modificările în formă și amplitudine ale undelor EKG pot indica leziuni ale mușchiului inimii, precum cele cauzate de infarctul miocardic.

Hipertrofia ventriculară: EKG-ul poate identifica modificările în grosimea peretelui ventricular, indicând hipertrofia ventriculară, o afecțiune în care mușchiul inimii devine mai gros.

EKG-ul este recomandat, în special, persoanelor după o anumită vârstă din mai multe motive:

Screening pentru boli cardiace: EKG-ul poate ajuta la detectarea precoce a afecțiunilor cardiace, facilitând intervenția promptă și îmbunătățirea prognosticului.

Evaluarea riscului cardiovascular: Pe măsură ce îmbătrânim, riscul de boli cardiovasculare crește. EKG-ul poate oferi informații despre starea inimii și ajută la identificarea factorilor de risc.

Monitorizarea bolilor cronice: Persoanele cu boli cardiace cunoscute sau cu factori de risc pot beneficia de monitorizarea regulată prin EKG pentru a evalua parcursul bolii și eficacitatea tratamentului.

În concluzie, electrocardiograma este o tehnică esențială în domeniul cardiologiei, oferind informații cruciale pentru diagnosticul și monitorizarea afecțiunilor cardiace. Prin efectuarea regulată a EKG-urilor, medicii pot interveni precoce și personaliza tratamentele pentru a îmbunătăți sănătatea cardiovasculară a pacienților.

 

 

Ecografia cardiacă

Ecografia cardiacă este o tehnică medicală avansată care joacă un rol crucial în depistarea și evaluarea unor diverse boli și malformații ale inimii. Cu ajutorul ultrasunetelor, ecografia cardiacă oferă imagini detaliate ale inimii, permițând medicilor să examineze structurile interne ale acestui organ vital.

Printre bolile și malformațiile pe care le poate depista ecografia cardiacă se numără:

Cardiomiopatia: Ecografia cardiacă poate evidenția modificările în dimensiunea și forma miocardului, ajutând la diagnosticarea diferitelor tipuri de cardiomiopatie, precum cea hipertrofică sau dilatativă.

Malformații congenitale: Ecografia cardiacă este esențială în detectarea malformațiilor congenitale ale inimii la copii încă din perioada fetală. Aceasta oferă o perspectivă detaliată asupra structurilor cardiace pentru a identifica eventualele anomalii.

Stenoza sau insuficiența valvulară: Ecografia cardiacă poate evidenția disfuncțiile valvulare, precum îngustarea (stenoza) sau scurgerea (insuficiența) acestora. Aceasta informație este crucială pentru planificarea tratamentului.

Trombi sau cheaguri de sânge: Imaginile obținute prin ecografia cardiacă pot dezvălui prezența trombilor sau cheagurilor de sânge în cavitățile inimii, informație esențială pentru prevenirea evenimentelor tromboembolice.

Pericardita: Ecografia cardiacă poate ajuta la diagnosticarea inflamației pericardului, numită pericardită, oferind medicilor o imagine clară a spațiului dintre inimă și pericard.

Recomandarea medicilor pentru efectuarea ecografiei cardiace se datorează avantajelor sale neinvazive și capacitatea de a oferi informații precise și detaliate despre starea inimii. Aceasta permite medicilor să formuleze un diagnostic rapid și să stabilească un plan de tratament adecvat, contribuind astfel la gestionarea eficientă a bolilor cardiovasculare. Prin identificarea timpurie a problemelor cardiace, se pot lua măsuri preventive sau se poate interveni prompt pentru a îmbunătăți prognosticul și calitatea vieții pacienților.

Monitorizare Holter ECG

Holterul ECG este ca o ''cameră de filmat'' micuță pentru inima ta. În loc să faci un ECG obișnuit la medic, Holterul înregistrează activitatea inimii tale pentru o perioadă mai lungă, de obicei 24 de ore.

Beneficiile sunt grozave! Dacă ai simptome precum bătăi neregulate ale inimii sau senzații ciudate în piept, Holterul poate prinde acele momente, chiar dacă ele nu apar întotdeauna în timpul unei vizite la medic. Este ca o poveste a inimii tale pe tot parcursul zilei.

Holterul ECG poate depista probleme precum aritmii sau bătăi neregulate ale inimii. Este folositor pentru cei cu simptome ocazionale apărute în diverse momente ale zilei sau care au avut deja probleme cardiace.

De obicei, Holterul ECG se recomandă persoanelor cu simptome cardiace neclare sau care au avut deja probleme cu inima. Este o unealtă minunată pentru a înțelege mai bine cum funcționează motorul inimii tale!

Monitorizare Holter T.A

Monitorizarea Holter a tensiunii arteriale este un aparat mic care stă cu tine o zi întreagă pentru a verifica cum se comportă tensiunea ta arterială. În loc să măsori tensiunea doar o dată sau de două ori pe zi, Holterul o face de-a lungul întregii zile, oferind astfel mai multe informații.

Beneficiile sunt pe măsură. Dacă ai fluctuații ciudate în tensiunea arterială, Holterul le poate depista la momentul apariției lor. Acesta este ca un ''stetoscop sau tensiometru'', ajutând medicii să înțeleagă mai bine cum funcționează sistemul tău cardiovascular pe parcursul a 24 de ore.

Holterul poate depista boli precum hipertensiunea arterială, care adesea nu dă semne evidente. Este de ajutor și în cazul persoanelor care au simptome ciudate acasă sau la serviciu, dar care nu se manifestă în timpul unei vizite scurte la doctor.

De obicei, Holterul este recomandat persoanelor cu suspiciuni de probleme cardiace, hipertensiune arterială sau simptome neclare precum amețeli sau bătăi neregulate ale inimii. Este ca un detectiv medical folositor pentru a afla secretele sistemului tău cardiovascular!

Medici Cardiologie Clinica Prevent Alba Iulia

Dr. Ioana Ciuca

Dr. Ioana Ciuca

Medic primar cardiolog
Dr. Mihaela Haiduc

Dr. Mihaela Haiduc

Medic specialist cardiolog
Dr. Ioana Avram

Dr. Ioana Avram

Medic primar cardiologie
Dr. Claudia Budurea

Dr. Claudia Budurea

Medic primar Cardiolog
Dr. Dan Tătaru

Dr. Dan Tătaru

Medic primar cardiologie
Dr. Erika Jenei

Dr. Erika Jenei

Medic specialist cardiolog
Dr. Isabella Mihalcea

Dr. Isabella Mihalcea

Medic primar cardiolog
Dr. Horațiu Comșa

Dr. Horațiu Comșa

Medic primar cardiolog
Dr. Adina Comșa

Dr. Adina Comșa

Medic specialist cardiolog
Dr. Diana Bălan

Dr. Diana Bălan

Medic primar Cardiolog
Dr. Ancuța Nemeș

Dr. Ancuța Nemeș

Medic specialist cardiolog
Dr. Fringu Florina

Dr. Fringu Florina

Medic specialist cardiolog
Dr. Lorena Mocanu

Dr. Lorena Mocanu

Medic specialist cardiolog

Consultații Cardiologie Clinica Prevent Alba Iulia

Consultație Tarif
Consult cu Bilet de trimitere CAS (ecografia cardiacă nu este decontată de către CAS în România) 0.00 Lei
Consult cardiologie 180.00 Lei
Control la 1 lună 100.00 Lei
Ecografie doppler cardiacă cu bilet trimitere 230.00 Lei
Consultație + Ecocardiografie Doppler 280.00 Lei
Monitorizare Holter EKG 3 canale - 24 ore 200.00 Lei
Monitorizare Holter EKG 12 canale - 24 ore 240.00 Lei
Monitorizare Holter Tensiune Arterială - 24 ore 180.00 Lei
Testare de efort 230.00 Lei
Ecografie doppler artere carotide 220.00 Lei
Ecografie doppler artere/membre 260.00 Lei
Ecografie doppler vene membre 260.00 Lei
Ecografie doppler artere renale 260.00 Lei
Consult+EKG+Ecografie cardică+Test de efort 450.00 Lei
Consult + EKG+ Ecografie Doppler Cardiac+ ecografie Doppler Artere/Vene 500.00 Lei
Consult Cu Ecografie Doppler cardiac., M. Holter TA și M Holter Holter ECG 550.00 Lei
Indice gleznă-braț 50.00 Lei
Adeverință 25.00 Lei
Referat Comisie 50.00 Lei