Endocrinologie Clinica Prevent Alba Iulia

Endocrinologie Clinica Prevent Alba Iulia

Endocrinologie

Specialiștii în endocrinologie se ocupă de studiul sistemului endocrin, care reglează secreția de hormoni în organism. Această ramură a medicinei se axează pe glandele endocrine, cum ar fi tiroida, glandele suprarenale, pancreasul, hipofiza și gonadele (ovarele și testiculele). Un medic endocrinolog se ocupă de diagnosticarea și tratamentul tulburărilor hormonale, care pot afecta o gamă largă de funcții în organism.

La un consult de rutină, medicul endocrinolog poate depista o varietate de probleme, inclusiv:

 1. Tulburări tiroidiene: Nodulii tiroidieni (foarte răspândiți în Alba Iulia și zona munților Apuseni, obezitatea de cauză hormonală). Hipotiroidismul și hipertiroidismul sunt condiții comune în care glanda tiroidă nu funcționează corect, afectând metabolismul și energia organismului.
 2. Boala suprarenală: Glandele suprarenale produc hormoni esențiali, iar orice disfuncție poate duce la afecțiuni precum boala Cushing sau insuficiența suprarenală.
 3. Boala metabolică: Endocrinologii pot trata afecțiuni legate de metabolism, cum ar fi sindromul metabolic, care implică o combinație de obezitate, hipertensiune arterială, niveluri ridicate de zahăr și dislipidemie.
 4. Tulburări ale glandelor paratiroide: Deseori, endocrinologii se ocupă de probleme legate de glandele paratiroide, care reglează nivelurile de calciu în sânge.
 5. Probleme ale glandelor sexuale: Endocrinologii pot ajuta în diagnosticarea și tratamentul tulburărilor hormonale sexuale, cum ar fi disfuncții ale ovarelor sau testiculelor.

Un consult de rutină poate implica teste de sânge pentru a evalua nivelurile hormonale, imagistică medicală pentru a investiga structurile glandulare și discuții detaliate despre simptomele pacientului. Tratamentul poate include terapie hormonală, modificări ale stilului de viață și, în unele cazuri, intervenții chirurgicale.

Medicul endocrinolog joacă un rol crucial în menținerea echilibrului hormonal și în gestionarea afecțiunilor care pot afecta calitatea vieții pacienților săi.

Beneficiați de consultații de endocrinologie în Alba Iulia, vizitând Clinica Prevent.

 

Servicii medicale Endocrinologie Clinica Prevent Alba Iulia

Consult endocrinologie

Consultul la medicul endocrinolog reprezintă o etapă crucială în gestionarea sănătății endocrine a pacientului.

Acesta începe adesea cu o discuție detaliată a istoricului medical al pacientului și a simptomelor pe care le prezintă. Medicul endocrinolog examinează apoi glandele endocrine, care sunt responsabile pentru producerea și reglarea hormonilor în organism.

Analize de sânge sunt frecvent recomandate pentru a obține informații precise despre nivelurile hormonale și funcția glandelor endocrine. Printre cele mai obișnuite analize se numără:

 1. Analiza hormonilor tiroidieni: Include măsurarea nivelurilor de hormoni tiroidieni, cum ar fi TSH (hormonul stimulant al tiroidei), T3 (triiodotironina) și T4 (tiroxina), pentru evaluarea funcției tiroidiene.

 2. Testul de glucoză: Pentru evaluarea funcției pancreasului și a nivelurilor de zahăr din sânge, util în depistarea diabetului sau a altor tulburări metabolice.

 3. Analiza hormonilor sexuali: Pentru evaluarea funcției gonadelor (ovarele și testiculele) și a altor glande implicate în reglarea reproducerii.

 4. Cortizolul: Un hormon produs de glandele suprarenale, ale cărui niveluri pot indica afecțiuni precum sindromul Cushing sau insuficiența suprarenaliană.

 5. Prolactina: Pentru evaluarea funcției hipofizei și detectarea posibilelor disfuncții ale acestei glande.

Endocrinologul se specializează în studiul glandelor endocrine, care includ tiroida, pancreasul, glandele suprarenale, gonadele (ovarele și testiculele), hipofiza și hipotalamusul. Prin urmare, pacienții pot solicita consultații pentru probleme legate de funcția hormonală a acestor glande.

Cele mai frecvente boli endocrinologice includ:

 1. Diabetul zaharat: O afecțiune caracterizată prin niveluri crescute de zahăr în sânge, cauzată de insuficiența producerii sau utilizării insulinei.

 2. Hipotiroidism și hipertiroidism: Tulburări ale funcției tiroidiene, caracterizate prin scăderea sau creșterea producției de hormoni tiroidieni.

 3. Boala Addison: O afecțiune în care glandele suprarenale nu produc suficient cortizol și aldosteron.

 4. Boala Cushing: Caracterizată prin niveluri crescute de cortizol, adesea asociate cu utilizarea îndelungată a medicamentelor corticosteroide.

 5. Sindromul ovarului polichistic (SOP): O tulburare comună la femei, caracterizată prin dezechilibre hormonale și formarea de chisturi la nivelul ovarelor.

Un consult la medicul endocrinolog reprezintă o oportunitate importantă pentru evaluarea și gestionarea afecțiunilor hormonale, asigurând o abordare personalizată și eficientă a nevoilor pacientului.

 

 

Ecografia tiroidiană

Ecografia tiroidiană este o investigație imagistică non-invazivă utilizată pentru a evalua glanda tiroidă, o glandă în formă de fluture situată în partea frontală a gâtului. Acest procedeu folosește unde sonore pentru a crea imagini detaliate ale structurilor tiroidiene, oferind medicului endocrinolog informații importante despre starea și dimensiunile glandei.

În cadrul unei ecografii tiroidiene, medicul poate observa dimensiunea, forma, textura și vascularizația glandei tiroidiene. Aceasta oferă o perspectivă detaliată asupra eventualelor modificări patologice, permițând diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor tiroidiene.

Cele mai frecvente 5 patologii observate la ecografia tiroidiană includ:

 1. Nodulii tiroidieni: Mase anormale care pot fi solide sau lichide, întâlnite frecvent în glanda tiroidă.

 2. Tiroidita: O inflamație a glandei tiroidiene, care poate fi cauzată de diverse condiții, inclusiv infecții sau afecțiuni autoimune.

 3. Chisturi tiroidiene: Saci plini cu lichid care pot apărea în glanda tiroidă, de obicei non-canceroase.

 4. Hiperplazia tiroidiană: Creșterea dimensiunii glandei tiroidiene, asociată adesea cu tulburări ale funcției tiroidiene.

 5. Tiroidita autoimună (de ex., boala Hashimoto): O afecțiune în care sistemul imunitar atacă glanda tiroidă, determinând o scădere a funcției tiroidiene.

Aceste informații obținute prin ecografie sunt esențiale pentru stabilirea unui diagnostic precis și planificarea unui tratament adecvat pentru pacienții cu afecțiuni tiroidiene.

Este important de subliniat că interpretarea ecografiei tiroidiene ar trebui să fie realizată de către un medic specialist în endocrinologie, care poate integra rezultatele ecografiei cu informațiile clinice pentru o evaluare holistică a stării tiroidiene a pacientului.

 

Medici Endocrinologie Clinica Prevent Alba Iulia

Dr. Carla Scânteie

Dr. Carla Scânteie

Medic specialist endocrinolog
Dr. Denisa Petrescu

Dr. Denisa Petrescu

Medic Endocrinolog
Dr. Eva-Csilla Rusu

Dr. Eva-Csilla Rusu

Medic specialist endocrinolog

Consultații Endocrinologie Clinica Prevent Alba Iulia

Consultație Tarif
Consult Endocrinologie 180.00 Lei
Consult Endocrinologie + Ecografie 250.00 Lei
Control 1 lună 100.00 Lei
Ecografie Tiroidiană 200.00 Lei
Interpretare analize 50.00 Lei