ORL Otorinolaringologie Clinica Prevent Alba Iulia

ORL Otorinolaringologie Clinica Prevent Alba Iulia

ORL Otorinolaringologie

Medicul specialist în Otorinolaringologie (ORL) are ca domeniu de expertiză diagnosticarea și tratarea afecțiunilor legate de urechi, nas, gât și structurile învecinate.

Această specialitate se ocupă de o gamă largă de probleme, de la infecții ale urechii și congestii nazale până la tumori ale capului și gâtului. Noile metode de diagnostic au adus avansuri semnificative în abordarea afecțiunilor ORL.

Printre bolile pe care medicul ORL le diagnostichează și tratează se numără:

Infecții ale urechii: De la otite medii la infecții ale canalului auditiv extern, medicul ORL poate trata și gestiona diverse tipuri de infecții ale urechii.

Rinite și sinuzite: Inflamațiile nazale și sinusale sunt printre cele mai comune probleme tratate de către medicul ORL, iar acestea pot fi cauzate de infecții, alergii sau alte afecțiuni.

Probleme auditive: De la pierderi de auz la acufene (zgomote în urechi), medicul ORL poate efectua teste audiologice și poate recomanda tratamente sau dispozitive auditive.

Afecțiuni ale corzilor vocale: Problemele legate de voce, cum ar fi nodulii vocali sau polipii, sunt tratate de către medicul ORL cu ajutorul terapiei vocale sau, în anumite cazuri, a intervențiilor chirurgicale.

Probleme ale amigdalelor și adenoizilor: Infecțiile sau hipertrofia amigdalelor și adenoizilor pot fi cauza problemelor respiratorii și a infecțiilor recurente în zona gâtului.

Cele mai noi metode de diagnostic în ORL includ:

Endoscopia: Utilizarea unor endoscoape subțiri și flexibile permite medicului ORL să examineze în detaliu interiorul urechilor, nasului și gâtului.

Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) și tomografie computerizată (CT): Aceste tehnologii furnizează imagini detaliate ale structurilor anatomice, ajutând la diagnosticarea și planificarea tratamentelor.

Audiometria computerizată: Teste avansate care evaluează acuitatea auditivă și capacitatea de percepere a sunetelor.

Videostroboscopia: O tehnică care permite examinarea detaliată a corzilor vocale și evaluarea funcției vocale.

Cele mai frecvente boli întâlnite în practica medicului ORL includ:

Otitele: Infecții ale urechii, fie la nivelul urechii externe (otita externă) sau în urechea medie (otita medie).

Sinuzitele: Inflamații ale sinusurilor, care pot provoca durere facială și congestie nazală.

Amigdalitele: Infecții ale amigdalelor, care pot determina durere în gât și dificultăți la înghițire.

Polipii nazali: Creșteri anormale de țesut în cavitatea nazală, care pot duce la congestie și dificultăți respiratorii.

Pierderea de auz: O problemă auditivă care poate avea diverse cauze, de la infecții la leziuni ale urechii.

Este important să consulți un medic ORL în cazul oricăror simptome legate de urechi, nas sau gât pentru a primi diagnosticul și tratamentul adecvat. Prin utilizarea noilor tehnologii și abordări, medicul ORL poate oferi soluții personalizate pentru pacienți, îmbunătățind calitatea vieții acestora.

 

 

Servicii medicale ORL Otorinolaringologie Clinica Prevent Alba Iulia

Audiograma tonală

Audiograma tonală reprezintă o diagramă grafică a capacității auditive a unei persoane în raport cu diferite frecvențe sonore. Această analiză este interpretată de către medicul ORL-ist și reprezintă un instrument esențial în evaluarea funcției auditive.

Procesul de realizare a unei audiograme tonale implică plasarea pacientului într-o cabină fonică specializată pentru a izola sunetele din mediul exterior. Acesta este apoi expus la sunete de diferite frecvențe și intensități, iar pacientul răspunde semnalând momentul în care percepe sunetul.

Audiograma tonală oferă informații detaliate cu privire la:

Acuitatea auditivă: Măsoară capacitatea urechii de a detecta sunete la diferite frecvențe, cu o atenție specială acordată frecvențelor înalte și joase.

Nivelul de confort auditiv: Indică nivelul de intensitate sonoră la care sunetul devine inconfortabil sau chiar dureros pentru pacient.

Pragurile de conversație: Reprezintă nivelurile minime de intensitate la care pacientul poate percepe conversații obișnuite.

Pierderea auditivă: Audiograma tonală poate evidenția eventualele pierderi de auz, indicând gradul și tipul acestora (pierdere la frecvențe înalte sau joase).

Interpretarea audiogramei tonale este de competența medicului ORL-ist, iar rezultatele oferă o perspectivă detaliată asupra stării auditive a pacientului. Acest proces este esențial din mai multe motive:

Diagnosticarea afecțiunilor auditive: Audiograma tonală ajută la identificarea pierderilor de auz cauzate de diverse afecțiuni, cum ar fi infecții, leziuni sau boli cronice.

Stabilirea planului de tratament: În funcție de rezultate, medicul ORL poate recomanda tratamente specifice, precum terapia auditivă sau utilizarea dispozitivelor auditive.

Monitorizarea progresului: Pentru pacienții cu pierdere de auz, audiograma tonală este utilă în monitorizarea evoluției și ajustarea tratamentului în consecință.

Consilierea pacientului: Interpretarea audiogramei tonale permite medicului să ofere sfaturi personalizate privind protecția auditivă și managementul pierderii de auz.

În concluzie, audiograma tonală este o unealtă esențială în evaluarea sănătății auditive, iar interpretarea sa de către medicul ORL-ist joacă un rol crucial în diagnosticarea, tratamentul și gestionarea problemelor legate de auz. Este recomandat să efectuezi audiograme regulate, în special dacă ai factori de risc sau simptome legate de auz, pentru a asigura o îngrijire auditivă corespunzătoare.

Endoscopia nazală

Endoscopia rigidă nazală este o procedură medicală efectuată de către medicul ORL-ist pentru a examina detaliat interiorul cavității nazale și a sinusurilor cu ajutorul unui endoscop rigid. Acest tip de endoscop este format dintr-un tub lung și subțire, echipat cu o sursă de lumină și o cameră video la capătul său, permițând medicului să vizualizeze imagini detaliate ale structurilor interne.

Procedura de endoscopie rigidă nazală implică introducerea delicată a endoscopului prin nările pacientului pentru a explora nasul și sinusurile. Această tehnică oferă o vedere mai clară și mai detaliată decât endoscopia flexibilă, fiind utilă în diagnosticarea și evaluarea unor diverse probleme medicale.

Endoscopia rigidă nazală poate depista și evalua următoarele probleme medicale:

Polipi nazali: Creșteri de țesut care pot obstrua căile nazale și provoca simptome precum congestie nazală și dificultăți respiratorii.

Sinuzite: Inflamații ale sinusurilor care pot determina durere facială, presiune în zona feței și congestie nazală.

Deviatia de sept nazal: O afecțiune în care peretele separativ între nări (septul nazal) este deviat, potențial cauzând obstrucții nazale și probleme respiratorii.

Infecții cronice ale sinusurilor: Endoscopia rigidă permite identificarea și evaluarea stadiului infecțiilor cronice ale sinusurilor, care pot necesita tratament pe termen lung.

Corpuri străine: Detectarea și îndepărtarea obiectelor străine care pot fi introduse accidental în cavitatea nazală.

Evaluarea chirurgicală: Endoscopia rigidă nazală este adesea utilizată înainte și după intervențiile chirurgicale pentru a evalua rezultatele și a asigura vindecarea corespunzătoare.

Această procedură oferă o perspectivă directă asupra problemelor din interiorul cavității nazale și a sinusurilor, permițând medicului ORL să formuleze un diagnostic precis și să recomande tratamentul adecvat. Endoscopia rigidă nazală poate fi realizată în cabinetul medicului.

Este important să consulți un medic ORL dacă experimentezi simptome precum obstrucție nazală persistentă, dureri faciale sau secreții nazale abundente. Endoscopia rigidă nazală reprezintă o modalitate eficientă și precisă de evaluare a problemelor din zona nazală și sinusuri, contribuind la îmbunătățirea diagnosticului și gestionarea adecvată a afecțiunilor.

Laringoscopia

Laringoscopia rigidă este o procedură medicală efectuată în cabinetul medicului ORL pentru a examina în detaliu laringele și corzile vocale. Această tehnică implică utilizarea unui laringoscop rigid, un instrument care permite medicului să vizualizeze direct structurile laringiene și să detecteze eventualele anomalii sau afecțiuni.

Procedura începe prin administrarea unui anestezic local, de obicei sub formă de spray sau gel, pentru a reduce disconfortul și a facilita introducerea laringoscopului. Laringoscopul rigid este apoi introdus în gura pacientului și coborât în josul gâtului pentru a ajunge la nivelul laringelui.

Laringoscopia rigidă poate depista și evalua o serie de probleme medicale, printre care se numără:

Noduli vocali: Formațiuni benigne pe corzile vocale care pot afecta vocea și pot cauza disconfort.

Polipi vocali: Creșteri anormale de țesut pe corzile vocale, care pot afecta calitatea vocii.

Edem laringian: Umflarea țesuturilor în jurul corzilor vocale, care poate provoca dificultăți în producerea sunetelor.

Leziuni ale corzilor vocale: Inflamații, rupturi sau alte leziuni care pot afecta funcția vocală.

Tumori laringiene: Detectarea tumorilor sau a altor formațiuni anormale în zona laringelui.

Evaluarea postoperatorie: Laringoscopia rigidă poate fi utilizată pentru a evalua rezultatele intervențiilor chirurgicale anterioare la nivelul laringelui.

Procedura este, în general, bine tolerată, iar pacientul poate fi instruit să participe activ, colaborând cu medicul în timpul examinării. Durata laringoscopiei rigide poate varia în funcție de complexitatea cazului și de scopul exact al procedurii.

Laringoscopia rigidă oferă imagini detaliate și precise ale laringelui, permițând medicului ORL să formuleze un diagnostic precis și să planifice un tratament adecvat. Această tehnică este esențială în evaluarea problemelor legate de voce și laringe, ajutând la stabilirea unui plan de îngrijire personalizat pentru fiecare pacient.

Este important să discuți cu medicul ORL despre eventualele îngrijorări sau simptome legate de voce pentru a determina dacă o laringoscopie rigidă este necesară și potrivită în cazul tău.

Otoscopia

Otoscopia este o procedură medicală non-invazivă utilizată pentru a examina canalul auditiv extern și timpanul cu ajutorul unui instrument numit otoscop.

Acest dispozitiv constă într-un tub iluminat cu o sursă de lumină la un capăt și o lentilă de mărire pentru a permite medicului să vizualizeze în detaliu structurile urechii externe și medii.

Procedura de otoscopie este folosită pentru a depista și evalua diverse condiții ale urechii, printre care se numără:

Infecții ale urechii: Otoscopia poate evidenția semnele inflamației și infecțiilor la nivelul canalului auditiv extern sau al urechii medii.

Obstrucții: Detectează orice obstrucții, cum ar fi cerumenul (ceara din urechi), corpii străini, care pot afecta auzul.

Leziuni: Otoscopia poate identifica leziuni, zgârieturi sau alte anomalii la nivelul urechii externe și uneori ale urechii medii.

Inflamații ale timpanului: Permite observarea stării timpanului și poate detecta eventuale inflamații sau infecții.

Malformații: Otoscopia poate ajuta la identificarea malformațiilor congenitale sau dobândite ale urechii.

Desfășurată în cabinetul medicului ORL, otoscopia este, în general, o procedură bine tolerată de către pacient și nedureroasă. Acesta este invitat să stea sau să stea așezat, iar medicul introduce cu grijă otoscopul în canalul auditiv pentru a examina urechea. Uneori, pentru a obține o vizualizare mai bună, medicul poate trage ușor pavilionul urechii în sus și înapoi.

Otoscopia este recomandată în special pentru persoanele care prezintă simptome precum durere în ureche, pierdere de auz, secreții auriculare sau alte probleme legate de ureche. De asemenea, este o procedură utilă pentru monitorizarea stării urechii în cazul persoanelor cu istoric de infecții sau alte afecțiuni auditive.

Durata otoscopiei poate varia, dar în general, procedura este rapidă și durează doar câteva minute.

Este important să discuți cu medicul tău despre orice nelămuriri sau temeri legate de procedură, iar acesta îți poate oferi mai multe informații despre necesitatea și utilitatea otoscopiei în contextul situației tale medicale specifice.

Medici ORL Otorinolaringologie Clinica Prevent Alba Iulia

Dr. Mădălina Dinco

Dr. Mădălina Dinco

Medic specialist ORL
Dr. Lacrima Roșian

Dr. Lacrima Roșian

Medic specialist ORL
Dr. Cristina Blebea

Dr. Cristina Blebea

Medic specialist ORL
Dr. Dan Dragoș

Dr. Dan Dragoș

Medic specialist ORL
Dr. Peter Ujvary

Dr. Peter Ujvary

Medic specialist ORL

Consultații ORL Otorinolaringologie Clinica Prevent Alba Iulia

Consultație Tarif
Consult complet ORL (nas, gât, urechi - include endoscopie, fibroscopie și Audiogramă tonală ) 250.00 Lei
Control ORL (la maxim 2 săptămâni de la consult inițial) 100.00 Lei