Chirurgia cardiovasculară Clinica Prevent Alba Iulia

Chirurgia cardiovasculară Clinica Prevent Alba Iulia

Chirurgia cardiovasculară

Chirurgia cardiovasculară se ocupă de intervențiile chirurgicale asupra sistemului cardiovascular, care include inima și vasele de sânge. Aceasta poate implica tratamentul afecțiunilor cardiace congenitale sau dobândite, precum și intervenții pentru probleme vasculare.

Diagnosticele în chirurgia cardiovasculară pot fi stabilite prin diferite metode, cum ar fi:

 1. Ecografia Doppler vasculară este o tehnică non-invazivă de imagistică medicală care utilizează ultrasunete pentru a evalua fluxul de sânge în vasele de sânge. Principiul Doppler se bazează pe modificările frecvenței sunetului reflectat de la celulele sanguine în mișcare, permițând obținerea de informații despre viteza și direcția fluxului sanguin.

Această metodă poate fi utilizată pentru a diagnostica și monitoriza o varietate de afecțiuni vasculare, inclusiv:

 1. Boala arterială periferică (BAP): Ecografia Doppler poate detecta îngustarea sau blocarea arterelor care furnizează sânge membrelor, indicând BAP.

 2. Tromboza venoasă profundă (TVP): Permite vizualizarea cheagurilor de sânge în venele profunde, ajutând la diagnosticarea TVP.

 3. Anevrism aortic: Ecografia Doppler poate evalua forma și dimensiunea aortei și poate detecta eventualele anevrisme (zăbrele).

 4. Stenoza arterelor renale: Aceasta este o îngustare a arterelor care alimentează rinichii, iar ecografia Doppler poate ajuta la identificarea acestui tip de probleme.

 5. Insuficiența venoasă: Venele inimii nu funcționează eficient, iar ecografia Doppler poate evidenția refluxul sanguin anormal.

 6. Arteriopatia carotidiană: Evaluarea fluxului sanguin în arterele care furnizează sânge creierului, identificând eventualele stenoze sau cheaguri.

 7. Evaluarea grefelor vasculare: După intervenții chirurgicale, ecografia Doppler poate monitoriza fluxul sanguin prin grefele vasculare.

 8. Varicele: Această tehnică poate oferi informații despre fluxul sanguin în venele dilatate și ajută la evaluarea gravității varicelor.

Ecografia Doppler vasculară este utilă în monitorizarea stării vaselor de sânge, identificarea anomaliilor și ghidarea tratamentului. Este o metodă sigură, non-invazivă și poate oferi informații esențiale pentru managementul pacienților cu afecțiuni vasculare.

Chirurgii cardiovasculari mai pot efectua/interpreta:

 1. Anamneza și examinarea fizică: Medicul colectează informații despre istoricul medical al pacientului și efectuează o examinare fizică detaliată.

 2. Investigații imagistice: Include teste precum ecocardiografia, angiografia, CT sau RMN, care furnizează imagini detaliate ale inimii și vaselor de sânge.

 3. Analize de sânge: Pot oferi informații despre nivelurile de enzime, lipide și alte substanțe care pot indica probleme cardiace.

Cele mai frecvente 10 boli pentru care pacienții se adresează unui chirurg cardiovascular includ:

 1. Ateroscleroza: Depunerea de plăci de grăsime pe pereții arterelor.

 2. Boala coronariană: Îngustarea arterelor coronariene, care furnizează sânge inimii.

 3. Hipertensiunea arterială: Presiunea crescută a sângelui în artere.

 4. Insuficiența cardiacă: Inima nu pompează eficient sângele în corp.

 5. Valvulopatii: Probleme cu valvele inimii.

 6. Anevrism aortic: Înțepenirea sau lărgirea peretelui aortic.

 7. Boala arterială periferică: Îngustarea arterelor care alimentează membrele inferioare.

 8. Malformații cardiace congenitale: Defecte prezente la naștere în structura inimii.

 9. Tromboza venoasă profundă (TVP): Formarea de cheaguri de sânge în venele profunde.

 10. Arteriopatia obliterantă periferică: Îngustarea sau blocarea arterelor care alimentează membrele inferioare.

Aceste condiții pot necesita intervenții chirurgicale precum bypass coronarian, repararea sau înlocuirea valvei cardiace, sau tratarea anevrismelor. Este important să menționezi că tratamentul poate varia în funcție de severitatea și tipul specific al bolii cardiace.

Medici Chirurgia cardiovasculară Clinica Prevent Alba Iulia

Dr. Ioana Balog

Dr. Ioana Balog

Medic specialist Chirurgie cardiovasculară