Indigestia după meniul de sărbători

Indigestia după meniul de sărbători

''Mă doare tare burta, simt că mă ia cu greață, mă înțeapă la ficat, nu m-am odihnit azi noapte''.....simptome destul de frecvente în jurul sărbătorilor, mai ales după un regim alimentar tradițional Românesc....sarmale, mezeluri, lactate, alcool, etc.

Camerele de gardă, unitățile de primiri urgențe, centrele de permanență sunt solicitate la maxim în aceste zile și intervalul de timp până când veți fi consultat de către medic poate crește, așadar m-am gândit să vă scriu câteva sfaturi care pot fi de folos dacă vă aflați în această situație.

Dacă experimentați și dumneavoastră unele dintre aceste simptome sau unul dintre membrii familiei dumneavostră, m-am gândit să vă scriu câte ceva despre indigestie, metode de prevenire sau alinare a ei și o condiție medicală mai serioasă numită Pancreatită.

Indigestia poate să apară atunci când sistemul digestiv întâmpină dificultăți în procesul de descompunere și absorbție a alimentelor.

Manifestările indigestiei pot include

 1. Durere sau arsură în partea superioară a abdomenului: Aceasta este una dintre cele mai comune simptome ale indigestiei. Poate fi o senzație de presiune, durere sau disconfort în zona stomacului.

 2. Balonare și senzație de plenitudine: Indigestia poate determina o senzație de umflare sau balonare în abdomen, adesea însoțită de o senzație de plenitudine chiar dacă nu ai mâncat în cantități mari.

 3. Eructații și gaze: Aerul acumulat în stomac poate duce la eructații(râgâire) frecvente sau la eliberarea de gaze, ceea ce poate agrava senzația de disconfort.

 4. Grețuri și vărsături: Indigestia poate provoca greață și, în unele cazuri, poate duce la vărsături.

În ceea ce privește ingestia excesivă de alimente grase și alcool, consecințele pot fi mai specifice și pot include

 1. Aciditate crescută: Alimentele grase pot determina o creștere a acidității gastrice, ceea ce poate provoca arsuri la stomac și disconfort.

 2. Inflamarea mucoasei stomacale: Alcoolul poate irita mucoasa stomacului, cauzând inflamație și contribuind la simptome precum durere și arsură.

 3. Disfuncții ale vezicii biliare: Alimentele grase pot stimula eliberarea bilei din vezica biliară. Consumul excesiv de grăsimi poate duce la disfuncții ale vezicii biliare și poate provoca durere în partea superioară a abdomenului.

 4. Creșterea producției de acid: Alcoolul poate stimula secreția excesivă de acid gastric, contribuind la disconfortul gastric și la riscul de indigestie.

Indigestia poate fi o experiență neplăcută, dar există câteva metode simple și naturale pe care le poți încerca pentru a calma disconfortul gastric. Iată câteva sugestii:

 1. Ceai de mentă: Mentolul din mentă are proprietăți anti-spasmodice, ceea ce poate ajuta la relaxarea mușchilor stomacului. Prepară-ți o ceașcă de ceai de mentă și bea-o încet pentru a simți alinarea.

 2. Ghimbir: Ghimbirul are proprietăți antiinflamatorii și ajută la reducerea senzației de greață. Poți încerca să bei ceai de ghimbir sau să mesteci rădăcina proaspătă.

 3. Bicarbonat de sodiu: O soluție simplă de bicarbonat de sodiu în apă poate ajuta la neutralizarea excesului de acid gastric. Totuși, folosește această metodă cu moderație, deoarece excesul de bicarbonat de sodiu poate avea efecte adverse.

 4. Mestecarea gumei de mestecat: Mestecarea unei gume de mestecat fără zahăr poate stimula producția de salivă, ajutând la neutralizarea acidului gastric și la calmarea stomacului.

 5. Evitarea alimentelor grase și picante: Alimentele bogate în grăsimi și cele picante pot agrava indigestia. Încearcă să eviți aceste alimente și să optezi pentru mese ușoare, cu porții mai mici.

 6. Odihnă și relaxare: Stresul poate contribui la indigestie, așa că încearcă să îți acorzi timp pentru odihnă și relaxare. Tehnicile de respirație profundă sau meditația pot fi de ajutor.

 7. Hidratare: Consumul unei cantități adecvate de apă poate ajuta la diluarea acidului gastric și la reducerea disconfortului. Evită băuturile acidulate sau cu cofeină, deoarece acestea pot agrava indigestia.

Una dintre cele mai riscuri de sănătate în perioada sărbătorilor este Pancreatita.

Pancreatita este o inflamație a pancreasului, o glandă situată în spatele stomacului, care joacă un rol crucial în digestie și reglarea nivelurilor de zahăr din sânge. Această afecțiune poate varia de la forma acută, care apare brusc și necesită tratament medical imediat, la forma cronică, care se dezvoltă treptat și poate dura ani de zile.

Manifestările pancreatitei

 1. Durere abdominală severă: Durerea în partea superioară a abdomenului este un simptom caracteristic al pancreatitei. Aceasta poate iradia spre spate și poate deveni mai intensă după consumul de alimente sau alcool.

 2. Greațuri și vărsături: Pacienții cu pancreatită pot experimenta episoade de greață și vărsături, adesea fără a simți ameliorare.

 3. Balonare și senzație de plenitudine(prea plin): Multe persoane cu pancreatită descriu o senzație de balonare sau plenitudine în abdomen, chiar dacă au consumat cantități mici de alimente.

 4. Iritabilitate și slăbiciune: Pancreatita poate afecta starea generală de sănătate, determinând oboseală, iritabilitate și pierderea în greutate.

Cauzele pancreatitei

 1. Consum excesiv de alcool: Alcoolul este una dintre cauzele principale ale pancreatitei, mai ales în cazul formei acute.

 2. Calculi biliari(piatra la fiere): Calculii biliari, depozite solide care se formează în vezica biliară, pot bloca canalele pancreatice, declanșând inflamația.

 3. Infecții: Infecțiile virale sau bacteriene pot contribui la dezvoltarea pancreatitei.

 4. Traume sau intervenții chirurgicale: Leziunile fizice la nivelul pancreasului sau intervențiile chirurgicale anterioare pot fi factori declanșatori.

 5. Afecțiuni genetice: Anumite afecțiuni genetice, precum fibroza chistică, pot crește riscul de pancreatită.

Prevenirea pancreatitei

 1. Limitarea consumului de alcool: Reducerea sau eliminarea consumului de alcool poate ajuta la prevenirea pancreatitei, în special în cazurile cu factori de risc preexistenți.

 2. Menținerea unei greutăți sănătoase: Evitarea obezității și menținerea unei diete echilibrate pot reduce riscul de pancreatită.

 3. Tratarea calculilor biliari: Dacă ai calculi biliari, consultă medicul pentru a discuta opțiunile de tratament și a evita complicațiile.

 4. Evitarea fumatului: Fumatul poate crește riscul de pancreatită, deci renunțarea la fumat poate contribui la prevenirea bolii.

 5. Gestionarea afecțiunilor de sănătate: Controlul bolilor precum diabetul și hipertensiunea arterială poate contribui la prevenirea pancreatitei cronice.

Pancreatita este o afecțiune serioasă care necesită îngrijire medicală promptă.

Camerele de gardă funcționează la un grad mare de activitate în aceste zile, așa că încercați să vă păstrați sănătoși.

Vă doresc Sănătate multă și sărbători liniștite!
Dr. Ioana Ciuca - medic cardiolog Clinica Prevent Alba Iulia