Doamna doctor, iau prea multe medicamente

Doamna doctor, iau prea multe medicamente

''Mi se pare că iau prea multe medicamnte doamna doctor'',''am fost la cardiolog și mi-a dat vreo 3 medicamente, apoi la gastroenterolog, acolo încă vreo 2 și deja mi se par prea multe''.

Dragilor,

Vi se pare că s-au adunat prea multe medicamente de la prea mulți medici pe care trebuie să le luați pentru durată prea lungă?

Există cazuri când tratamentele medicilor de diferite specialități trebuie ordonate și coordonate de către un singur medic care cunoaște pacientul cu toate bolile lui și care poate scoate unele dintre ele în anumite situații.

Care este acest medic? Când trebuie să apelăm la el?

Să încercăm să facem puțină lumină.

Trăim într-o lume plină de informații, iar uneori ne simțim tentați să ne autoadministram medicamentele, crezând că știm ce e mai bine pentru sănătatea noastră. Însă, există câteva motive pentru care ar trebui să lăsăm expertul să își facă treaba.

 1. Medicamentele autoadministrare pot fi periculoase: Unii oameni aleg să ia medicamente fără prescripție medicală pentru a trata simptomele neplăcute. Cu toate acestea, dozarea greșită sau combinația inadecvată pot duce la complicații serioase.

 2. Efecte secundare neașteptate: Mulți dintre noi au auzit expresia "cu cât mai puține efecte secundare, cu atât mai bine". Dar, în realitate, fiecare organism reacționează diferit la medicamente, iar unele efecte secundare pot fi neașteptate și chiar periculoase.

 3. Interacțiuni periculoase: Unele medicamente interacționează negativ între ele. A lua mai multe medicamente fără consultarea unui medic poate duce la consecințe nedorite și chiar periculoase.

 4. Întârzierea diagnosticului corect: Atunci când decidem să ne tratăm singuri, am putea amâna vizita la medic și, implicit, primirea diagnosticului corect. Timpul este esențial în tratarea unor afecțiuni, iar întârzierea nu face altceva decât să agraveze situația.

 5. Mascarea problemelor de sănătate: Medicamentele pot atenua simptomele, dar nu tratează întotdeauna cauza problemei. Autoadministrarea poate ascunde adevăratele probleme de sănătate, amânând necesitatea unei evaluări profesionale.

  Există câteva medicamente care sunt adesea autoadministrare de către oameni pentru a trata simptomele comune.

   

  Iată câteva exemple de medicamente autoadministrate și motivele pentru care oamenii le folosesc:

 6. Paracetamol (acetaminofen): Folosit pentru a reduce febra și a ameliora durerea, de obicei asociat cu durerile de cap, febră sau dureri musculare/menstruale.

 7. Ibuprofen: Un antiinflamator nesteroidian (AINS) utilizat pentru a reduce inflamația, febra și durerea. Adesea folosit pentru dureri de cap, dureri articulare sau musculare/menstruale.

 8. Aspirina: Având proprietăți antiinflamatoare și analgezice, aspirina este adesea utilizată pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge sau pentru a trata durerile de cap și febra.

 9. Antiacide: Folosite pentru a trata arsurile la stomac și disconfortul gastric cauzat de aciditate crescută în stomac. (Urmează perioada alimentației de Crăciun – Sarmale, grăsimi, etc).

 10. Antihistaminice: Utilizate pentru a trata simptomele alergice, cum ar fi strănutul, mâncărimea, secreția nazală, lăcrimarea, etc. Mai ales în sezonul polenului, ambroziei, etc.

Este important să menționăm că autoadministrarea acestor medicamente poate să nu fie întotdeauna cea mai bună soluție. Uneori, simptomele pot fi semnul unei afecțiuni mai grave, iar tratamentul corect poate necesita o abordare personalizată, așa că, consultați întotdeauna un medic pentru sfaturi adecvate.

Cum putem fi siguri sau cum putem verifica să nu luăm prea multe sau prea puține medicamente?

Medicul internist joacă un rol esențial în coordonarea tratamentelor de la specialități medicale diferite, asigurându-se că pacienții beneficiază de o îngrijire medicală integrată și coerentă.

Iată câteva modalități prin care un medic internist poate gestiona această coordonare complexă:

 1. Evaluare comprehensivă: Medicul internist efectuează o evaluare detaliată a istoricului medical al pacientului, inclusiv antecedentele familiale, istoricul medicamentelor și informații despre tratamentele anterioare. Acest pas ajută la înțelegerea globală a stării de sănătate a pacientului.

 2. Comunicare eficientă: Medicul internist menține o comunicare deschisă și eficientă cu toate specialitățile implicate în tratamentul pacientului. Aceasta poate implica schimb de informații prin intermediul dosarelor medicale electronice, consultări interdisciplinare și întâlniri periodice pentru actualizări.

 3. Coordonarea investigațiilor și testelor: Medicul internist poate coordona investigații și teste de diagnostic de la diverse specialități, asigurându-se că rezultatele sunt interpretate în contextul global al sănătății pacientului.

 4. Crearea unui plan de tratament integrat: Pe baza informațiilor colectate, medicul internist elaborează un plan de tratament integrat care să abordeze toate aspectele stării de sănătate a pacientului. Acest plan poate include medicamente, intervenții chirurgicale, terapii fizice și alte proceduri necesare.

 5. Monitorizarea continuă: Medicul internist urmărește îndeaproape evoluția pacientului, ajustând planul de tratament în funcție de schimbările în starea de sănătate sau de feedback-ul primit de la alte specialități medicale implicate.

 6. Educarea pacientului: Medicul internist joacă și rolul de educator, explicând pacientului importanța tratamentelor recomandate și ajutându-l să înțeleagă beneficiile și riscurile asociate.

Coordonarea tratamentelor de la specialități medicale diferite necesită o abordare colaborativă și o comunicare eficientă între profesioniștii din domeniul sănătății. Prin intermediul medicului internist, pacienții pot beneficia de o îngrijire medicală holistică și bine gestionată.

Dacă vă confruntați cu simptome neplăcute sau aveți nevoie de ajutor, cel mai bun pas este să consultați un medic. Ei sunt pregătiți să vă asculte, să vă înțeleagă și să vă ofere îndrumare în funcție de nevoile voastre individuale.

Alegeți să fiți în siguranță și să vă păstrați sănătatea cu ajutorul profesioniștilor din domeniul medical.

Suntem aici să vă îndrumăm și să vă oferim îngrijirea de care aveți nevoie.

Sper să aducă puțină lumină pacienților care au aceste întrebări.

Cu gânduri bune,
Dr. Ioana Ciuca - Medic Cardiolog la Clinica Prevent Alba Iulia