''Nu am putut să dorm toată noaptea'' sau ''adorm foarte greu în zilele agitate''

''Nu am putut să dorm toată noaptea'' sau ''adorm foarte greu în zilele agitate''

''Nu am putut să dorm toată noaptea'' sau ''adorm foarte greu în zilele agitate'' îmi spun mulți dintre pacienți încă de la începutul consultului. Vreau să vă spun că există remediu pentru insomnie.

Unele metode le puteți aplica singuri acasă, alte metode au nevoie de călăuzire din partea medicului dumneavoastră. Așadar m-am gândit să vă scriu câte ceva despre insomnii.

Dragul meu prieten,

Azi vreau să discutăm despre o luptă pe care mulți dintre noi o purtăm în liniștea nopții - insomniile. Poate că ai simțit pe propria piele cum este să te răsucești în pat, privind în întuneric, încercând să prinzi măcar un strop de somn. E un drum dificil, iar efectele pot fi resimțite în toate aspectele vieții tale.

Imaginează-ți că ai avut o noapte de somn fragmentată, întreruptă de gânduri care dansează neliniștite în mintea ta. Dimineața te întâmpină cu oboseală care te apasă, ca o povară nevăzută pe umerii tăi. Este ca și cum ai purta în spate o umbra grea a nopții nedormite.

Cu această oboseală vine și indispoziția. Activitățile zilnice, care altfel ar fi parcurse cu energie și zâmbet, devin sarcini dificile. Simți cum fiecare pas devine o provocare, iar energia ta interioară pare să fi dispărut undeva între cearșafuri și visele neterminate.

Și apoi, apare lipsa de concentrare. Gândurile tale se mișcă în pas mai lent, ca și cum ar încerca să prindă un tren în mișcare. Cu fiecare încercare de a-ți concentra mintea, simți cum ea se rătăcește în labirintul confuz al oboselii. Nu este doar o lipsă de atenție; este ca și cum mintea ta ar fi în derivă, căutând un port sigur în oceanul gândurilor neînțelese.

Dragul meu prieten, în astfel de momente, este important să fii blând cu tine însuți. Oboseala nu definește cine ești, ci doar subliniază faptul că, uneori, avem nevoie de un somn odihnitor pentru a ne recăpăta forțele. Așadar, îndreaptă-ți atenția către tine însuți cu iubire și grijă.

Ce poate totuși cauza aceste insomnii?

 1. Stresul și anxietatea: Grijile cotidiene pot să se transforme în vise de noapte sau să te țină treaz cu gândurile care nu se opresc.

 2. Obiceiuri de somn neregulate: Lipsa unui program de somn regulat poate să ducă la dificultăți în a adormi sau în a te menține adormit.

 3. Consumul excesiv de cafea sau alcool: Aceste substanțe pot afecta calitatea somnului și pot contribui la insomnii.

 4. Medicamentele: Unele medicamente pot avea efecte secundare care afectează somnul.

 5. Mediul de dormit neprietenos: Lumini străine, zgomote sau o temperatură inconfortabilă pot fi piedici în calea unei nopți de somn liniștit.

Ce am putea face pentru a îmblânzi puțin aceste insomnii?

 1. Stabilește un program de somn regulat: Încearcă să te culci și să te trezești în fiecare zi la aceeași oră pentru a-ți antrena corpul să aibă un ritm de somn constant.

 2. Creează un mediu de dormit confortabil: Asigură-te că în camera ta este întuneric, liniște și o temperatură potrivită pentru a favoriza somnul (21 grade Celsius).

 3. Evită stimulentele: Redu consumul de cafea sau alcool cu câteva ore înainte de culcare.

 4. Relaxează-te înainte de culcare: Adoptă obiceiuri relaxante, cum ar fi cititul unei cărți liniștitoare sau ascultă muzică liniștită înainte de a adormi.

 5. Limitarea expunerii la ecrane: Evită ecranele telefoanelor sau ale altor dispozitive electronice înainte de culcare, deoarece lumina lor poate afecta producția de melatonină, hormonul somnului.

Cum ne-am putea relaxa și noi puțin după sau chiar în timpul unei zile agitate?

 1. Respirația profundă: Inspira adânc și expira încet de câteva ori pentru a-ți calma sistemul nervos.

 2. Yoga sau stretching: Exercițiile ușoare de stretching sau o sesiune scurtă de yoga pot relaxa mușchii și mintea.

 3. Aromaterapie: Folosește uleiuri esențiale, precum lavanda sau tămâie, pentru a crea o atmosferă liniștitoare în camera ta.

 4. Baie caldă: O baie caldă înainte de culcare poate stimula relaxarea și pregătirea pentru somn.

 5. Meditația ghidată: Ascultă o înregistrare de meditație ghidată pentru a-ți liniști mintea și a te pregăti pentru somn.

Ce fel de alimente ne pot ajuta pentru un somn mai bun?

Alimente bogate în triptofan: Triptofanul este un aminoacid esențial din care corpul produce serotonină. Alimente precum carne de curcan, pui, ouă, brânză, nuci și semințe sunt bogate în triptofan.

 1. Alimente bogate în carbohidrați complecși: Consumul de carbohidrați complecși stimulează eliberarea de insulină, iar acest lucru ajută la absorbția triptofanului în creier. Optează pentru carbohidrați din alimente precum cereale integrale, orez brun sau legume.

 2. Alimente bogate în Omega-3: Peștele gras, nucile și semințele de chia sunt surse bune de acizi grași omega-3, care pot susține funcția cerebrală și pot influența nivelul de serotonină.

 3. Ciocolată neagră: Ciocolata neagră conține triptofan și poate stimula producția de serotonină în creier. În plus, ciocolata neagră are și alte beneficii pentru sănătate.

 4. Fructe și legume colorate: Unele fructe și legume conțin substanțe nutritive care pot sprijini producția de serotonină. De exemplu, bananele conțin triptofan, iar avocado are vitamina B6, care este importantă pentru conversia triptofanului în serotonină.

Așa că, prietene, nu te lăsa învins de insomnii. Cu puțină atenție și câteva schimbări în rutina ta, poți transforma acele nopți agitate într-un somn odihnitor și liniștit. Îngrijirea de sine este cheia, iar tu meriți să te trezești dimineața simțindu-te proaspăt și pregătit pentru o nouă zi.